به گزارش سلام لردگان به نقل از خبرنگارمهر، به جز اضطراب و دلهره اي که در ميان فروشندگان و خريداران سکه و ارز در حاشيه خيابان ها جاري است. دل جواناني هم که قرار است همين روزها به خانه بخت روند با قيمت هاي جديد سکه و طلا بالا و پايين مي شود. حلقه اي که اين ساعت يک ميليون تومان است معلوم نيست پس از گردشي در بازار به يک ميليون و 300 هزار تومان تغيير نکند.
مهريه هايي که به ثانيه افزايش پيدا مي کنند، دغدغه نان و ماست خانه که قيمتش مانند بورس هر روز با روز ديگري متفاوت است کابوس هاي تازه جوانان براي تشکيل ازدواج است. هرچند برخي مشکلات اقتصادي را بهانه اي براي فرار از مسئوليت کرده اند اما در اين سالها عوامل اقتصادي نقش پررنگ تري در ازدواج و طلاقها پيدا کرده است.
*برخي پولدارها نيز از ازدواج فراري اند
اکبر محسني فرد آسيب شناس اجتماعي با وجود آن که تاثيرات اجتماعي افزايش قيمت ها را بر آمارهاي ازدواج بي تاثير نمي داند اما به خبرنگار مهر مي گويد: اگر چه اقتصاد فاکتور مهمي است در بحث ازدواج است اما اين که به تنهايي بتواند عاملي براي کاهش آمارهاي ازدواج باشد تحليلي درستي نيست. هستند کساني که وضعيت اقتصادي مناسبي دارند اما حاضر نيستند تن به ازدواج دهند و آن را عاملي براي محدود کردن خود مي دانند و دوست دارند با آسودگي خيال و بدون محدوديت زندگي خود را ادامه دهند.
*پاداش 50 ميليوني هم نمي تواند در افزايش آمار ازدواج تاثير گذار باشد
اين آسيب شناس اضافه مي کند: فرض کنيد از فردا بگويند هر که ازدواج کند 50 ميليون پاداش مي گيرد فکر مي کنيد چقدر در افزايش آمار ازدواج تاثير داشته باشد،شايد مدتي سبب بالا رفتن آمارها شود اما اين موضوع موقتي است و نشان مي دهد فاکتور هاي ديگر نقش بيشتري در کاهش تمايل جوانان در ازدواج داشته باشند.
محسني فرد اما عامل اقتصادي را در بروز انحرافات اجتماعي بسيار تاثير گذار مي داند و مي گويد: مرد و زني که از لحاظ اقتصادي توان پاييني دارند ممکن است دچار آسيب هاي اجتماعي زيادي شوند. به طور مثال خانومي براي کسب زندگي بهتر تن به ازدواج با مردي دهد که تناسبي با او ندارد.
*تاثير بيشتر اقتصاد بر زندگي مرکز نشينان
اين جامعه شناس ميزان تاثير عامل اقتصادي را با طبقه اجتماعي و سطح انتظارات در ارتباط مي داند و مي گويد: سطح توقعات از زندگي سبب مي شود عامل اقتصادي در تشکيل خانواده و دوام آن تاثير بگذارد. هر چه از زندگي شهري دور تر باشيم اين عامل اقتصادي نقش کم رنگ تري دارد . به همين دليل است که در روستاها ازدواج بيشتر است و هر چه به مراکز استان ها برسيم کم تر . دربرخي شهرستان ها و روستاها دختر 16 ،17 ساله ازدواج مي کند اما کم تر در شهرها به خصوص شهرهاي بزرگ در چنين سني دختران يا پسران ازدواج مي کنند.
*پر رنگ شدن نقش اقتصاد در آمارهاي ازدواج
اما محسني فرد نيز منکر پر رنگ تر شدن نقش اقتصادي در سالهاي اخير نمي شود و مي گويد: جنس مطالعات اجتماعي به اين صورت است که نمي توان تنها به مطالعات گذشته تکيه کرد و هر پنج سال به دليل پويايي اين عمل فاکتورهايي در ايجاد يک پديده اجتماعي پررنگ ترو يا کم رنگ تر مي شوند. نقش اقتصاد نسبت به 10 سال گذشته در خانواده ها پر رنگ تر شده است ،کسب درآمد به هر روشي در خانواده ها "اخلاق" شده است اما حالا بيشتر مسائل به ديد اقتصادي ديده مي شود.
*بحران ازدواج در راه است
در حالي که محسني فرد با احتياط از تاثير نقش اقتصاد بر کاهش آمارهاي ازدواج سخن مي گويد و دليل آن را آمارهاي ثبت شده در اين خصوص مي داند،امان الله قرايي مقدم جامعه شناس و استاد دانشگاه صريحا اعلام مي کند: افزايش قيمت سکه و طلا کاهش چشمگير ازدواج را در پي دارد و به زودي با بحران ازدواج روبرو ميشويم.
او با اشاره به تغييرات قيمت طلا و سکه در چند ماه اخير گفت: اين تغييرات سبب کاهش ازدواج و افزايش طلاق در خانواده ها مي شود. به جز افزايش مهريه ها هزينه برگزاري يک مراسم ساده عروسي نيز به حدي افزايش پيدا کرده است که بسياري از خانواده ها امکان تامين آن را ندارند و دختران ترجيح مي دهند که به جاي سختي زندگي متاهلي در خانه بماند و پسران نيز بيش از گذشته از تشکيل خانواده فراري شده اند.
قرايي مقدم اضافه مي کند: سکه يک ميليوني سبب کاهش ازدواج هاي رسمي و افزايش ازدواج هاي موقت مي شود که درآينده بحران هاي خانوادگي بيشماري را براي جامعه ايجاد مي کند.
اين استاد دانشگاه با بيان اينکه کاهش ازدواج سبب افزايش آمارهاي تجاوز و دزدي مي شود ادامه مي دهد: ذهنيت مادي گرايي سبب شده است که اولويت هاي ما براي ازدواج پل و خانه مهريه هاي بالا باشد. در جامعه اي که پول حرف اول را مي زند مسلما گراني طلا و سکه زندگي ها را نا بسامان مي کند.
قرايي مقدم با اشاره به اين که بر خلاف تصور گراني سکه سبب افزايش آمار طلاق در جامعه مي شود مي گويد: اين افزايش سبب ايجاد حسن ناامني در ميان مردان شده و ناسازگاري را در زنان شوهردار بيشتر مي کند.
*افزايش قيمت سکه دلمشغولي مرداني که قصد ازدواج دارند
علي اصغر کيهان نيا روانشناس و مشاور خانواده اما از زاويه اي ديگر به اين موضوع نگاه مي کند و مي گويد: افزايش قيمت سکه و تاکيد خانواده ها بر مهريه هاي بالا سبب گرايش مردان به ازدواج هاي موقت ميشود. به دليل افزايش نرخ سکه مهريه هاي دختران که بيشتر بر اساس سکه مشخص مي شود نيز ناخواسته افزايش پيدا کره است و در نتيجه مردان که تمايل چنداني نيز به ازدواج نداشته اند از ازدواج منصرف مي شوند.
وي ادامه مي دهد متاسفانه در ميان خانواده هاي متوسط مهريه هاي 500 تا 700 سکه اي رسم است در ميان خانواده هاي متدين و فرو دست زير 200 سکه به عنوان مهريه تعيين مي شود که در حال حاضر معادل ريالي آن چند برابر ماه گذشته شده است.
اين مشاوره خانواده معتقد است: افزايش قيمت سکه دلمشغولي مرداني که قصد ازدواج داشته را بالا برده و بهانه اي مناسب براي مرداني شده است که تمايل چنداني هم به ازدواج نداشتند.
*ازدواج موقت چاره آمارهاي پايين نيست
اما برخي از تصميم گيران براي چاره عدم توان ازدواج جوانان،پيشنهاد ترويج ازدواج موقت را مي دهد اما محسني فرد به شدت با اين نوع پيشنهادات مخالف است و مي گويد: از نگاه يک جامعه شناس مي گويم ترويج ازدواج موقت نه تنها به اخلاقيات جامعه کمک نمي کند بلکه نظام خانواده را در کشور دچار فروپاشي مي کند.
او ادامه مي دهد: بررسيها هم نشان مي دهد بيشتر مرداني که ازدواج موقت مي کنند متاهل هستند و در اين ميان تنها زنان به شکل يک کالاي مصرفي قرباني مي شوند.
اين اسيب شناس معتقد است ازدواج موقت هدف اصلي تشکيل خانواده را که رسيدن به آرامش است برآورده نکرده و در زنان انگيزه هاي اقتصادي و در مردان لذت جويي سبب بر قراري چنين رابطه اي مي شود.
عدد ها ساعت به ساعت بالا و پايين مي شود. عده اي شماره صفرهاي حساب بانکي شان بيشتر مي شود و عده اي ديگر سفرهايشان خالي تر از هميشه. همه چشم دوخته اند به عددهايي که پشت ويترين تغيير مي کند. اين عددها هستند که از قيمت نان گرفته تا هزينه هاي شب عروسي را مشخص مي کنند ...